PĚSTITELSKÁ PÁLENICE
je vybavena dvěma dvou-kotlovými systémy vyhřívanými parou 300/150 litrů a 900/450 litrů. Destilační kotel je vyroben z AKV oceli. Rektifikační kotel je vyroben z Cu, osazen vodou chlazeným trubkovým deflegmátorem a katalyzátorem s měděnou vložkou.
Připravíme a uložíme Váš kvas
Nabízíme vám možnost uskladnit váš kvas u nás, pokud nemáte vhodné prostory na kvašení.
Z kapacitních důvodu můžeme uskladnit pouze omezené množství kvasu. Tato služba je zpoplatněna.
Další službou je příprava kvasu a jeho uskladnění v prostorách našeho lihovaru. Můžete k nám přivést své ovoce. O ostatní se postaráme. Vaše ovoce pečlivě zpracujeme, kvas uložíme a vypálíme.
Např. jablka v naší moštárně pomeleme nebo vymoštujeme a založíme kvas.
Minimální množství ovoce je 150 kg. Tato služba je zpoplatněna. Za zpracování a následnou péči o váš kvas účtujeme cenu dle ceníku.
Tuto službu objednávejte telefonicky na č. 585 383 821 nebo e-mailem na info@palirnasamotisky.cz
Příprava kvasu a proces kvašení
Příprava kvasu rozhoduje o kvalitě pálenky.
Čisté, zralé ovoce s co nejvyšší cukernatostí rozmělníme a naložíme do sudu (max. ze 4/5). Ovoce necháme kvasit při teplotě 15-25°C bez přístupu vzduchu, avšak s možností úniku CO2. Do týdne se objeví proces kvašení. Pokud se tak nestane, musíme zabránit hnilobnému procesu. Doporučujeme přidat kvasinky, nebo zákvas. Třetí možností je zvýšit teplotu.
Přidáním kvasinek do kvasu se zamezí působení tzv. divokých kvasinek a zvýší se tím výtěžnost kvasu. Kvasinky si můžete zakoupit na prodejně.
Doba kvašení závisí na teplotě, čistotě kvasu, rozmělnění ovoce a kvalitním zákvasu. Letní ovoce kvasí přibližně 4 týdny, podzimní ovoce 2 měsíce, pozdní jablka, hrušky a švestky 3 až 5 měsíců.
Nedoporučujeme: přidávání kvasu, míchání kvasem po 14 dnech od založení, otevřený kvas, teplota nad 25°C, kolísavá teplota. Letnímu ovoci (hrušky, třešně, višně, meruňky, rané švestky) hrozí zoctovatění kvasu. Kvasný proces probíhá hodně rychle, není zakonzervován a napadá ho octová kvasinka. Doporučujeme kvas ihned vypálit a vyhnout se zakonzervování kvasu.
Kvas je hotový, když se začne na povrchu propadat koláč, který vznikl během kvašení. Přestane se vytvářet CO2. Kvas je kyselý, bez cukru. Dobrá výtěžnost bývá u kvasu s počáteční cukernatostí nad 15% a po vykvašení 0-1% cukru
Termín a příprava pálení
Termín pálení objednávejte v okamžiku založení ovoce. Předejdete nežádoucímu zakonzervování kvasu.
Může se stát, že kvasu je méně nebo více, než jste nahlásili. Sdělte nám, prosím, tuto informaci co nejdříve. Zavolejte na číslo 585 383 821 nebo nám napište. Pokusíme se zajistit optimální podmínky pro vaše pálení. Bez včasného oznámení změny množství kvasu přijímáme z časových důvodů pouze předem nahlášené množství.
Před přepravou kvasu do palírny, prosím, zkontrolujte, zda jsou na povrchu plísně. Pokud ano, odstraňte je a nádoby pečlivě uzavřete. Pokud je nahoře vrchní koláč, částečně ho odstraňte (může být nahnilý, hrozí nebezpečí smíchání s kvasem).
Pálení
V dohodnutém termínu pálení přijeďte nejlépe půl hodiny před určenou dobou. Vždy jste na to upozorněni při přijímání objednávky.
Na recepci nahlásíte příjezd. Kvas nasajeme vývěvou do předlohové nádrže, kde se kvas předehřeje a tím se urychlí doba pálení.
Čekání v provozovně můžete strávit u drobného občerstvení alko i nealko, klobásy nebo guláše.
Doba pálení je podle množství kvasu 2 hod a více.
Hotovou pálenku naředíme na požadovanou lihovitost, většinou 52 % a můžeme ji zestařit ultrazvukem.
Přejeme příjemný zážitek.